Syv nye sundhedsagenter i Nordbyen

03-03-2016
Sundhed smitter i Randers Nordby
Randers er netop blevet syv sundhedsagenter rigere. Det er Bysekretariatet i Randers Nordby, der har taget initiativ til at uddanne en gruppe af lokale, som skal sprede de gode budskaber om sundhed i deres netværk.
Randers Nordby er et socialt følsomt område med flere sundhedsrelaterede udfordringer, og derfor har Bysekretariatet, som varetager den boligsociale indsats i Randers, taget initiativ til at uddanne sundhedsagenter blandt beboerne i området med hjælp fra undervisere fra Randers Sundhedscenter.
”Vi uddanner sundhedsagenterne i forskellige sundhedsaspekter som sund kost, motion, rygning, alkohol og mental sundhed, og samtidig får de mulighed for at sætte fokus på deres egen sundhedstilstand,” fortæller boligsocial medarbejder Mia Breinhild Nielsen.
Formålet er, at sundhedsagenterne skal udbrede sundhedsbudskaberne i deres netværk og være med til at igangsætte nye aktiviteter i området.
De nyuddannede sundhedsagenter repræsenterer fire forskellige nationaliteter og er i alderen 18 år til midt i 50’erne. Ud af gruppen er der seks kvinder og en mand, og de modtog uddannelsesdiplomet torsdag d. 3. marts efter et fem måneders kursus i fysisk og mental sundhed.
Effektive sundhedsråd
”Et godt råd om sundhed har større effekt, når det kommer fra en ven eller en nabo, end når det kommer fra en sundhedsfaglig person, som man ikke har relation til,” mener Sonja Björg Gudnadottir, boligsocial medarbejder i Bysekretariatet, og er der allerede et godt eksempel på:
Halime Bozan fra Tyrkiet er en af de kommende sundhedsagenter i nordbyen i Randers, og hun har haft succes med at dele ud af sin viden fra kurset. Indtil videre har hun rekrutteret fem medlemmer af den kurdiske forening for kvinder i området til at deltage i næste rygestopkursus.
Udover rygestopkurser for områdets beboere er der mange andre sundhedstilbud i nærområdet, og sundhedsagenterne får i løbet af uddannelsen et overblik over dem.
”Vi er blevet sat ind i, hvad der findes af sociale og fysiske aktiviteter her i området – for eksempel fællesspisning, pilates og svømning. Det har også været spændende at få at vide, hvor meget hjælp og støtte man kan få fra Sundhedscenteret og Randers Kommune i denne sammenhæng,” siger nyuddannede sundhedsagent Else Lova Hartved.
 
 
Weltklasse!