Nyhedsbrev for maj 2014

30-04-2014
 
Bysekretariatet - klik for at vise billeder
Nyhedsbrev Bysekretariatet
Nyhedsbrev - Maj 2014
Du modtager hermed Bysekretariatets nyhedsbrev for majmåned, hvor du kan læse om nogle af de mange aktiviteter, vi tilbyder beboerne i Randers Nordby. Du er altid velkommen til at besøge vores hjemmeside www.bysekretariatet.dk, hvor du kan læse meget mere om alle aktiviteterne i Nordbyen og se en ugekalender over de faste aktiviteter.
Læseambassadører
I forbindelse med Nordbyen læser søges der læseglade beboere til at være læseambassadører. For at blive læseambassadør, skal du deltage i en uddannelse, der kommer til at foregå to eftermiddage om ugen i maj og juni. Der er stadig et par ledige pladser, og undervisningen starter mandag den 5. maj kl. 14-16 i Bysekretariatet på Flyvervej 5. Så slapper du godt af med en krimi, er vild med at læse eller lytte til biografier eller ikke kan falde søvn uden en god roman, og hvis du vil høre mere om læseambassadører, kan du kontakte Sonja på 4214 8604 eller sonja@msbolig.dk.
Du kan læse mere om Nordbyen læser på den nyoprettede hjemmeside: nordbyenlaeser.dk og på kampagnens facebookside.
 
Basketball i Nordbyen
Hver onsdag kl. 15-17 er der basketball på en af banerne i området. Vi mødes ved Bysekretariatet på Flyvervej 5 og går så hen til en af banerne og spiller i et par timer. Alle er velkomne - børn, unge og voksne! Kontakt Alma på 4214 8602, hvis du har brug for at vide mere.
 
Fællesspisning i Glarbjergvej-området
Der er fællesspisning tirsdag den 13. maj kl. 17.30-19. Der kommer opslag rundt med menuen!
Det koster 25 kr pr. voksen og 15 kr pr. barn. Der er tilmelding hos Claire på 4214 8607 ellercnn@msbolig.dk - og sig til hvis du har lyst til at bage en kage til dessert.
 
Husk at alle beboere er velkomne til alle fællesspisninger!
 
Fællesspisning i Vangdalen
Der er fællesspisning på Ved Byskellet 3-5, kld. torsdag den 22. maj kl. 17.30-19.30. Hold øje med opslag og facebook for menu. Det koster 25 kr. pr. voksen og 15 kr. pr. barn under 14 år at deltage.
Kom og vær med til et hyggeligt arrangement, hvor du har mulighed for at møde din nabo og nogle af de boligsociale medarbejdere.
Der er tilmelding senest den 15. maj  hos Toke på 4214 8603, tlu@msbolig.dk eller på facebook.
Husk at alle beboere er velkomne til alle fællesspisninger!
 
 
Nabocafé i Vangdalen
Fredage kl. 12-13.30 er der nabocafé i Ved Byskellet 3-5, kld. for hjemmegående voksne fra hele Nordbyen. Der er mulighed for socialt samvær og for at møde nogle af de boligsociale medarbejdere. Der er kaffe og te på kanden, så inviter din nabo med til fredagshygge. Du er velkommen til at tage dit håndarbejde med, men er også velkommen uden! Børn er også velkomne sammen med deres forældre.
 
Nyhed! Korsstingsbroderi: Om fredagen vil Vivi have gang i broderinålen. Du kan være med både som øvet og nybegynder - og vi har garn og andet tilbehør så du kan prøve det.
 
 
Økonomisk rådgivning
Onsdag den 7. maj kommer Pia og Jeanette fra BRF Kredit igen til Nordbyen og er klar til at rådgive omkring økonomi. Kontakt Claire på 4214 8608 for at aftale tid og få at vide, hvad du skal medbringe til mødet. Claire har også afsat tid hver onsdag, hvor du kan få hjælp til at overskue din økonomi.
 
 
 
Fællesspisning i Parkcafeen
Tirsdag den 6. maj kl. 17-18.30 er der fællesspisning i Parkcafeen. På menuen er der kylling med pastasalat og tomatsalat (halal). Og efter maden kan der købes dessert for 8 kr. pr. portion.
 
Tirsdag den 20. maj er der temaaften. Hold øje med opslag og facebook for nærmere oplysninger.
 
Det koster 25 kr pr. voksen og 15 kr pr. barn at deltage i fællesspisninger. Billetter købes i Parkcafeen i åbningstiden.
 
Husk at alle beboere er velkomne til alle fællesspisninger!
 
Krydderurter for alle
Måske har du allerede set at der er kommet lidt planter i højbedene foran Beboerhuset på Flyvervej 1. Det er nogle frivillige, der er med iKrydderurter for alle, der har været på spil og plantet krydderurter og små bærbuske. Og så skulle der senere på sæsonen være lidt spiseligt til fri afbenyttelse for områdets beboere. Vi håber I alle vil være med til at passe på bedene i hverdagen. Hvis du har lyst til at være med til at plante resten af planterne, kan du møde op til lidt havearbejde ved Beboerhuset torsdag den 8. maj kl. 15-18 - vi spiser sammen i Parkcafeen efterfølgende.
Børn, unge og voksne er alle velkomne til at være med. Har du lyst til at deltage eller vil vide mere, kan du kontakte Mia på 4214 8607 ellermbn@msbolig.dk
 
 
Skak i Nordbyen
Skakklubben holder sommerferie fra nu, men starter første torsdag efter skolernes sommerferie. Der er dog fortsat mulighed for at spille skak i Nordbyen, udover torsdagaftener i Parken, vil der også være skakbrætter i Parkcafeen.
Kontakt Alma på 4214 8602, hvis du vil vide mere.
 
Hver torsdag kl. 18-20 er der skakklub i Parken på Husarvej 26, kld. i samarbejde mellem Kurdisk Kulturforening og Aktivitetsforeningen Jennumparken. Alle er velkomne! Kontakt Adnan på 2927 9917, hvis du vil vide mere.
 
Foreningen Barnets Sag
Den frivillige forening Barnets Sag har på Husarvej 32, kld. åbnet et familiehus med aktiviteter og rådgivning. Der kommer er åbent to aftener om ugen: tirsdag og torsdag kl. 18-21. Alle er velkomne til at komme forbi og se lokalerne og høre om det, der foregår i dem. Kontakt gerne foreningens formand Nijole på 4022 2288.
 
 
Statsborgerskabsprøve
Hvis du har tænkt dig at gå op til statsborgerskabsprøve den 11. juni, kan du tilmelde dig undervisning i Bysekretariatet som forbredelse til prøven. Undervisningen starter tirsdag den 6. maj kl. 14-16 og kommer til at foregå hver tirsdag kl. 14-16 frem til prøven.
Ring til Sonja på 4214 8604 eller skriv på facebook eller sonja@msbolig.dk, hvis du vil tilmelde dig.
OBS! Du skal stadigvæk selv tilmelde dig prøven hos Sprogcenter Randers inden den 14. maj.
 
Nørkleformiddag
Hver torsdag kl. 9.30-11.30 har du mulighed for at være med til nålefilt, vådfilt eller at strikke og hækle i Bysekretariatets stue. Der er ingen tilmelding, bare mød op og se om det er noget for dig - vi har kaffe på kanden og vi hygger os rigtig meget!
Hvis du har lyst til at vide mere kan du kontakte underviser Mette Højer over facebook eller Sonja på 4214 8604.
 
 
 
Oprydningsdage på Nordre Fælled
Nordre Fælleds Venner holder to oprydningsdage på Nordre Fælled i maj. Kom og vær med til at rydde op og samle skrald i godt selskab, så vi kan få glæde af den smukke natur, der ligger lige i baghaven for mange af jer. Det foregår fredag den 9. maj kl. 15-17 pg lørdag den 10. maj kl. 9-12. Mødestedet er parkeringspladsen for enden af Gl. Jennumvej og der får du udleveret handsker og poser, hvis du ikke selv har noget med. 
Der bliver en konkurrence om at være den, der får indsamlet mest skrald og der er præmier på højkant.
 
Du kan kontakte Claire på 4214 8608, hvis du vil vide mere.
Babycaféerne
Hver mandag kl. 10-12 er der babycafé i Vangdalen for alle småbørnsforældre. Det foregår i Ved Byskellet 3-5, kld. (indgang fra altansiden). Hver anden mandag vil du kunne møde områdets sundhedsplejerske Hanne Ryberg i babycaféen. De andre dage er en eller flere af de boligsociale medarbejdere til stede.
 
Hver tirsdag kl. 9.30-11.30 er der babycafé på Husarvej 20, kld. Der er en sundhedsplejerske til stede hver tirsdag og en eller flere boligsociale medarbejdere.
 
Kontakt Mia for flere oplysninger på 4214 8607 eller mbn@msbolig.dk
 
Temaformiddage i babycaféerne
I forbindelse med babycaféerne er der arrangeret en række temaformiddage for småbørnsfamilier. Du kan hente et program for hele foråret i babycaféen eller i Bysekretariatet. I maj er efterfølgende på programmet:
 
Husarvej 20, kld.:
6. maj kl.10-11: Børn og mad
 
Ved Byskellet 3-5, kld:
5. maj: Madværksted, hjemmelavet begyndermad til babyer.
 
Samtidig med undervisningen er der mulighed for at deltage i almindelig babycafé, hvor sundhedsplejerskerne og de boligsociale medarbejdere er til stede.
 
Kursus i hovedmassage
Vi tilbyder nu et minikursus i Shiatsu-hovedmassage, som hjælp til selvhjælp ved hovedpine og migræneanfald og til almen velvære.
Kurset består af to gange to timer med 14 dages mellemrum, og der undervises på hold med 6 personer. Holdene bliver gennemført, når de er fyldt, så hvis I er et par stykker kommer I hurtigere til. Tid og sted aftales med det enkelte hold. Ring eller skriv til Sonja på 4214 8604 for nærmere oplysninger.
 
Madtilbud i Parkcafeen
I Parkcafeen kan du købe sund og lækker mad til yderst rimelige priser lavet af elever fra Randers Produktionshøjskole.
Se en opdateret menuplan for Parkcafeen her
 
Priser:
En kop kaffe/te 1 kr /kakao 2 kr
Morgenbuffet: 8 kr
Sandwich: 22 kr
Brunch (kun fredag): 30 kr
En skål fra salatbar: 15 kr
Frokost/aften: Dagens ret 28 kr - ekstra kød 12 kr, ekstra kartofler/sauce 5 kr - børn u. 14 år 15 kr
11 madbilletter: 280 kr
Serveringstider:
mandag-torsdag: 08.30-10 for morgenmad,11.30-12.30 for frokost og 17-18.30 for aftensmad
fredag: 9-11 brunch
Åbningstider
Mandag-torsdag: 8.30-13 og 15-19
Fredag: 9-12
I åbningstiden kan du læse dagens gratisavis, få en snak med andre beboere, spille brætspil, skak eller tage et spil billiard eller bordfodbold. For børnene er der legetøj og tegnegrej til fri afbenyttelse.
Onsdag formiddag er der hyggecafé med socialt samvær i højsædet - se mere på facebook
 
Parkcaféen har åbent både 1. maj og Grundlovsdag!
Engelsk
Hver tirsdag kl. 15-16 er der engelskklub i Café Nord på Nørrebrogade 138, kld., hvor du sammen med frivillige og andre beboere kan øve dig i at tale engelsk og måske lave små opgaver sammen. Ring til Claire på 4214 8608, hvis du vil være med.
 
Lektiehjælp
Bygger´n: Der er lektiehjælp ved lærere på Bygger´n hver tirsdag og torsdag kl. 14-16.30 for børn i folkeskolealderen.
Voksne: Unge og voksne, der er i gang med en uddannelse, kan få hjælp til lektier og opgaveskrivning ved at henvende sig til Sonja på 4214 8604.
Online lektier: Unge i 6.-10. klasse og gymnasieelever kan desuden få onlinehjælp til lektierne. Det foregår via hjemmesidenwww.lektier-online.dk og det er gratis og nemt at bruge.
Computerundervisning
Der er i Nordbyen forskellige muligheder for begyndere og lettere øvede at blive bedre til at mestre en computer.
Fra den 5. maj og fem uger frem tilbyder Tom er computerkursus for begyndere og lettere øvede om tirsdagen kl. 19-21 på Ved Byskellet 3-5, kld. Du kan tage din egen bærbare med, eller låne en, hvis du ikke har. Der er tilmelding hos Claire på 4214 8608, på cnn@msbolig.dk eller på facebook: Claire Boligsocial medarbejder Randers.
 
Der er fortsat computer for begyndere ved Tom i Café Nord på Nørrebrogade 138, kld. torsdag kl. 10-12, mens mandagsholdet er gået på sommerferie.
 
Kontakt Claire på 4214 8608 for nærmere info.
 
Genbrugssport
Der er åbent i Genbrugssport på Husarvej 20, kld. mandag kl. 13-15, hvor de frivillige hjælper med at finde det idrætstøj du eller dit barn mangler. Der er lige modtaget lidt nyt brugt tøj til Genbrugssport, så se om der er noget af det du har brug for.
Du kan også aflevere det sportsudstyr, du ikke selv skal bruge - enten i åbningstiden eller i en kurv i Parkcafeen.
Kontakt Sonja på 4214 8604 eller Charlotte på 4214 8606, og aftal et tidspunkt, hvis du ikke kan i åbningstiden.
Hvis du har lyst til at være frivillig i Genbrugssport, kan du kontakte Sonja på 4214 8604.
Genbrugssport er et samarbejde mellem Bysekretariatet, Randers Kommune Kultur og fritid og Frivilligværket.
 
 
Skovens dag
Søndag den 4. maj 2014 er udråbt til at være skovens dag. I den forbindelse arrangerer Nordre Fælleds Venner i samarbejde med Rollespilsforeningen Den Glemte Legion, Randers Civile Hundeførerforening og Naturstyrelsen Kronjylland en aktivitetsdag for alle aldre på Nordre Fælled kl. 10-14. Du kan bl.a. opleve insektsafari, hundeopvisninger og rollespilskampe. Du kan medbringe mad til grillen og deltage i forskellige aktiviteter. Se mere på foreningens facebookside.
 
 
 
Danskundervisning
I samarbejde med hhv. AOF og FOF tilbyder Bysekretariatet FVU-undervisning i dansk. FVU-dansk er for alle, der trænger til at blive lidt bedre til at læse eller skrive dansk - og det er både for dem, der har dansk som modersmål og som andet sprog.
Tirsdag kl. 9.30-12 er der dansk i Bysekretariatets mødelokale 2 og mandag og onsdag kl. 10-13 er der dansk i Café Nord på Nørrebrogade 138, kld. Kontakt Claire (4214 8608) eller Sonja (4214 8604) for nærmere oplysninger. Der er især plads på tirsdagsholdet!
 
 
 
Åben café
Åben café handler om socialt samvær og det gode naboskab. Der er åbent to eftermiddage om ugen, mandag og torsdag kl. 13-15, hvor der er kaffe på kanden og en gang imellem sødt til ganen, og ellers masser af grin og snak om alt mellem himmel og jord. Åben café tager også på fællesudflugter en gang imellem!
Mandag mødes åben café på Husarvej 20, kld. og torsdag i stuen i Bysekretariatet. Alle er velkomne.
Kontakt Sonja på 4214 8604 eller Charlotte på 4214 8606, hvis du vil høre mere.
 
 
Bydelsmødreforeningen
Bydelsmødreforeningen holder åbent hver fredag kl. 10-15 for socialt samvær og kreative sysler. Samtidig står bydelsmødrene til rådighed for rådgivning og vejledning.
 
Alle kvinder og piger over 12 år kan blive medlemmer af foreningen, kontingentet er 50 kr årligt. Du behøver dog ikke at være medlem af foreningen for at benytte dig af bydelsmødrenes rådgivning.
Kontakt foreningens formand Sanna Rasmussen på tlf. 2872 5022, hvis du vil vide mere.
 
Aktivitetsforeningen Jennumparken
Der er åbent i Parken på Husarvej 26, kld. hver onsdag, torsdag og fredag kl. 18-20 og hver lørdag kl. 13-16. Der er mulighed for at købe slik, chips, toast og sodavand i Parken, og om lørdagen også kage. Nu hvor sommervejret er her, tændes slushice-maskinen også.
 
Børnedisko: Fredag den 2. maj kl. 18-20 i Parken.
 
Tur til Hjallerup Marked: Lørdag den 31. maj står foreningen traditionen tro for en tur til Hjallerup Marked. Der er afgang fra Flyvervej 24 kl. 8.00 og igen hjem fra Hjallerup kl. 17.00. Turen koster 75 kr for voksne og 45 kr for børn - ikke medlemmer kan komme med for 100 kr. Du kan købe billetter i Parken helt frem til den 30. maj (se åbningstider ovenover). Turen bliver kun til noget, hvis der er nok tilmeldinger, så sig det videre til din nabo!
 
Foreningen søger frivillige til sommerfest og til det daglige arbejde. Kom ned i Parken i åbningstiden og snak med en fra bestyrelsen, hvis du synes at det kunne være spændende.
 
Foreningens faste aktiviteter kan du se her.
Hold ellers øje med opslag, hjemmeside ogfacebook for foreningens aktiviteter.
Alle kan blive medlemmer af Aktivitetsforeningen Jennumparken, det koster 360 kr pr. husstand årligt. Bor du i Jennumparken betaler du allerede kontingent over huslejen og skal blot henvende dig i Bysekretariatet for at få medlemskort.
 
 
Nordbyens Motionsforening
Mix af zumba og pilates: Mandag kl. 16-17 i Nørrevangsskolens gymnastiksal.
Mix af motion og dans: Onsdag kl. 15.50-16.50 på Falkevej 35, kld..
Pilates: Onsdag kl. 16.50-17.50 på Falkevej 35, kld.
 
Alle kan blive medlemmer af Nordbyens Motionsforening - kontingentet er kun 200 kr. pr. sæson og inkluderer deltagelse på alle hold.
Ønsker du flere oplysninger kontakt venligst foreningens kasserer Sangamadhi Jeyarajah på telefon 3180 2537 eller mail tilsanga7@hotmail.com eller find foreningen på facebook.
 
 
 
Gåtur med Nordre Fælleds Venner
Hver mandag kl. 13 mødes en flok beboere ved Parkcafeen for at gå en tur sammen - som regel i den smukke natur på Nordre Fælled. Kontakt Else Jensen fra foreningen Nordre Fælleds Venner på 2614 4391 - så kan du også komme med i telefonkæden, der bruges i tilfælde af aflysning.
 
Du kan i øvrigt blive medlem af foreningen Nordre Fælleds Venner og dermed støtte op om arbejdet med området. Se mere på facebook
 
 
 
Frivilligfest
Vi hylder de frivillige og deres gode arbejde i Nordbyen med spisning, spil og sjov med præmier i Parkcafeen onsdag den 14. maj kl.18.30-21. Har du lavet frivilligt arbejde i Nordbyen det sidste år, er du inviteret! Festen er kun for voksne! Billetter hentes efter først-til-mølle-princippet hos vores frivilligkoordinator Alma (i Bysekretariatet på Flyvervej 5).
 
 
Det lille malehold
Det lille malehold mødes fortsat alle onsdage i lige uger kl. 16-19. Holdet har holdt flyttedag og mødes nu på Nørrevangsskolen, og har derfor plads til nye deltagere.
Hvis du vil vide mere eller har lyst til at være med kan du kontakte Susie Ankerstjerne på 2063 4414.
 
Åbent i Café Nord
Hver tirsdag kl. 14-16 er der åbent i Café Nord på Nørrebrogade 138, kld. Der har du mulighed for at møde en boligsocial medarbejder, låne en computer, få lidt hjælp til lektierne (især tysk, engelsk og sprogskolelektier), eller bare hygge med en kop kaffe/te.
 
 
 
 
Slægtsforskning
Hver fredag kl. 10-12 er der undervisning i slægtsforskning i Bysekretariatets mødelokale 2 på Flyvervej 5, st.tv. Det er en god idé at medbringe egen computer, men har du ikke mulighed for det, kan du låne en. Frivillige underviser er Inge Lise Vohnsen Sørensen.
 
 
 
Rådgivningstilbud
I Bysekretariatet har vi flere rådgivningstilbud.
Økonomisk rådgivning: Hver onsdag kl. 13-15 i Stuen og ellers efter aftale med Claire (4214 8608).
Åben rådgivning om familieliv og kommunens sagsbehandling: Hver tirsdag kl. 14-15 i Samtalerummet
UU-vejledning om uddannelse og fremtidsmuligheder: Hver tirsdag kl. 15-17 i Samtalerummet.
Jobvejledning med hjælp til ansøgninger, cv og jobsøgning: Efter aftale med Sonja (4214 8604)
Plus 12 for unge i alderen 12-18 år om hvad, der optager dem: Efter aftale med Toke (4214 8603)
Familiers sundhed for familier, der gerne vil leve sundere: Efter aftale med Mia (4214 8607)
 
 
Vi deltager i SAM-festival
Fredag den 9. maj kl. 10-17 afholdes der SAM-festival , en festival for socialt udsatte i Tøjhushaven. Der er masser af musik og underholdning på programmet og flere turneringer med gode præmier. Nordbyen stiller med et fodboldhold til turneringen og hvis du har lyst til at være med, kan du give besked til Sonja på 4214 8604. Ligeledes hvis du vil stille op i petanque, dart, skak eller skydning. Andre opfordres til at komme ned og heppe og samtidig nyde den gode stemning.
 
 
Vi vil have stærke og sunde mænd!
Uge 24 er udråbt til at være sundhedsuge for mænd over hele kloden, såkaldt Men's health week. I Nordbyen har vi valgt at fejre det ved at udråbe 11. juni som sundhedsdag for mænd. Så sæt allerede nu kryds i kalenderen og glæd dig til en dag fyldt med aktiviteter for mænd og drenge - kvinder er forbudt!!
To nye medarbejdere
Fra den 5. maj vil du kunne møde to nye medarbejdere i Bysekretariatet: Boligsocial medarbejder Toke Lundstrøm og HotSpot-medarbejder Louise Bro Jacobsen.
Følg med på hjemmesiden for nærmere introduktion og billeder.
 
P.S. Bysekretariatet har, udover almene helligdage, lukket 1., 2. og 30. maj.
© Bysekretariatet
Weltklasse!