Genbrugssport har succes

28-07-2014

I et lille års tid har en håndfuld frivillige med stor succes drevet sportsskabet Genbrugssport i Randers Nordby. Initiativet skal sikre, at det ikke er mangel på idrætstøj, der får nogen til at afholde sig fra bevægelse. Genbrugssport er nu klar til en ny sæson.

 

 

Hver måned efterlades store mængder af brugt idrætstøj og – udstyr i omklædningsrum og haller. Mange idrætsudøvere glemmer simpelthen tøjet, og en del af det bliver aldrig hentet igen. I stedet for at blive smidt ud kan tøjet ligeså godt gøre gavn.

Det er både med til at passe på miljøet og hjælpe andre, der har brug for tøjet. Med den grundtanke tog Randers kommunes Kultur- og fritidsforvaltning sammen med Frivilligværket i Randers og Bysekretariatet i Randers Nordby for et lille år siden initiativ til sportsskabet ’Genbrugssport’.

I et kælderlokale på Husarvej 20 i Randers sorterer en håndfuld frivillige de store mængder glemt tøj. I lokalet står sportsskabet, der har åbent hver mandag kl. 13-15. Derudover bliver tøjet uddelt via de frivilliges netværk, når de møder nogen, der efterspørger eller har behov for sportsstøj.

Alle kan benytte sig af ’Genbrugssport’, men projektet er etableret for at imødekomme et behov hos borgere, der ikke har midler til idrætstøj. Adnan Barzange er en af de frivillige i projektet. Han fortæller, hvordan det for nogle familier gør en kæmpe forskel, at de gratis kan modtage tøj fra sportsskabet.

”Jeg har mødt flere familier, der ikke har råd til sportstøj, og hvor det er afgørende for, om deres børn kommer i gang med at dyrke sport,” siger Adnan Barzange.

Tøjet har på den måde blandt andet været med til at hjælpe nogle af de flygtningefamilier, der er kommet til Randers. Derudover er der generelt blevet udleveret tøj til familier med lave indkomster. En del af det tøj og sportsudstyr som kommer ind til ’Genbrugssport’ er mærkevarer.

”Det giver den ekstra bonus, at de børn, som modtager tøjet, kan opleve, at være ligesom de andre børn på eksempelvis fodboldholdet,” forklarer Sonja Björg Gudnadottir, der er Boligsocial medarbejder ved Bysekretariatet.

Forud for den kommende sæson erfarer hun, at den største efterspørgsel netop er på fodboldtøj og fodboldudstyr.
”Især fodboldstøvler bliver der spurgt efter, men der kan vi desværre ikke helt leve op til efterspørgslen. Derfor vil jeg også opfordre private til at aflevere sportsudstyr og idrætstøj til os, som de alligevel ikke bruger længere. Det kunne være en god måde at puste liv i sønnens eller datterens aflagte fodboldstøvler,” siger Sonja Björg Gudnadottir.

En del af det glemte tøj fra sportshallerne og omklædningsrummene er almindeligt hverdagstøj. Det sortere de frivillige fra og giver videre til Kirkens Genbrug. Dermed er der intet af det efterladte tøj, som går til spilde.

Fakta om sportsskabet ’Genbrugssport’
Ideen er opstået i kultur- og fritidsforvaltningen i Randers Kommune for at imødekomme et behov hos borgere, der ikke har midler til idrætstøj. Sportsskabet ’Genbrugssport’er dog åbent for alle. Som navnet siger, er der tale om brugte ting som eksempelvis fodboldshorts, benskinner, idrætssko og løbebluser. Det er alt sammen donerede eller glemte og uafhentede ting fra kommunens idrætshaller. Hidtil har dette ofte været sendt på lossepladsen eller i nogle tilfælde givet til humanitære indsamlinger. Nu skal man ikke længere i hver enkelt genbrugsbutik i byen for at finde tøjet, men kan nøjes med at gå ét sted hen. Har du selv idrætstøj og sportsudstyr, du ikke bruger mere er ”Genbrugssport” også en mulighed for at komme af med dette. Aflever det i Bysekretariatet eller Parkcaféen på Flyvervej 5, 8930 Randers NØ.

 

Weltklasse!